Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

CHEMoUK-ovia aj toto leto experimentovali

V dňoch 24. – 28. augusta 2020 sa na pôde Prírodovedeckej fakulty UK po druhýkrát uskutočnilo letné sústredenie korešpondenčného seminára CHEMoUK. Sústredenia sa zúčastnilo 16 najúspešnejších riešiteľov seminára.

V korešpondečnej časti tento rok stredoškoláci riešili úlohy týkajúce sa kvantových bodiek (quantum dots), toxikológie kyanidov, aldolových reakcií, analyzovali DNA. Venovali sa selektivite organických reakcií, galvanickým článkom, ATP, absorpcii a fluorescencii zlúčenín, stabilite iónových kryštálov, využitiu tenzidov v analytickej chémii a vplyvu návykových látok na šírenie nervového vzruchu. Všetky úlohy nájdete na stránkach CHEMoUK-a.

Z 38 stredoškolákov z celého Slovenska sa s náročnými úlohami druhého ročníka CHEMoUK-a najlepšie popasovali Monika Spurná z Gymnázia na Grösslingovej ulici v Bratislave (úspešnosť 84,7%), Slavomír Vodnák z Gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom (úspešnosť 77,7%) a Katarína Slimáková zo Spojenej školy sv. J. Bosca v Novej Dubnici (úspešnosť 70,8%).

Veľkou motiváciou do riešenia úloh seminára bola, samozrejme, možnosť zúčastniť sa letného sústredenia. Tu si stredoškoláci mohli vyskúšať experimentálnu prácu v laboratóriách Prírodovedeckej fakulty UK. Počas sústredenia sa naši CHEMoUK-ovia zúčastili prednášok z organickej chémie, NMR, analytickej chémie, biochémie, kryštalografie a riešili úlohy z teoretickej chémie. Na spoločných cvičeniach si vyskúšali prácu v laboratóriach organickej, anorganickej, fyzikálnej a materiálovej chémie.

Novinkou sústredenia oproti vlaňajšiemu, pilotnému ročníku bola možnosť vyskúšať si prácu vedca vo výskumných laboratóriách. Stredoškoláci „zažili deň v koži vedca“, počas ktorého sa venovali odhaľovaniu identity páchateľa zo zvyšku odtlačku prsta, stanovovali obsah olova v orechoch, pripravovali koloidné nanočastice zlata a striebra, testovali vplyv nízkoteplotnej plazmy na prežívanie kvasiniek. Venovali sa fotochemickým reakciám, syntéze, čisteniu a charakterizácii organických zlúčenín. Výsledky svojich pokusov prezentovali svojim kolegom formou minikonferencie.

Po náročných dňoch v škole si účastníci sústredenia oddýchli pri športe a na laser game. Celý druhý ročník CHEMoUK-a by sa nemohol uskutočniť bez podpory vedenia PriF UK, entuziazmu a poctivej práce autorov úloh korešpondenčnej časti seminára, lektorov letného sústredenia a organizátorov z radov zamestnancov a študentov pracovísk chemickej sekcie PriF UK, za čo všetkým patrí veľká vďaka.

Nájdi 16 rozdielov 🙂

Účastníci CHEMoUK 2020 v rúškach
Účastníci sústredenia úspešných riešiteľov korešpondenčného seminára CHEMoUK na Prírodovedeckej fakulte UK
Účastníci CHEMoUK 2020 bez rúšok
Účastníci sústredenia úspešných riešiteľov korešpondenčného seminára CHEMoUK na Prírodovedeckej fakulte UK

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *