Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

Posledná séria úloh 2. ročníka CHEMoUK-a zverejnená!

Ani sme sa nenazdali a sme v 3. kole 2. ročníka CHEMoUK-a, kde na riešiteľov čaká záverečná séria úloh našich autorov pre tento školský rok. Zoznámite sa v nej s koordinačnými číslami iónových kryštálových štruktúr. Zistíte, čo tieto čísla pre štruktúru kryštálov znamenajú a čím sú ich hodnoty limitované.

Pri riešení úlohy zameranej na farebnosť látok sa dozviete niečo o svetle, absorpcii svetla molekulami aj o využití UV-Vis spektroskopie pri štúdiu toho ako majú molekuly rozvrstvené svoje energetické hladiny. Na riešenie úlohy budete tentokrát potrebovať aj počítač, pretože sa sami na chvíľu stanente počítačovými chemikmi, ktorí dokážu vlastnosti molekúl vypočítať čisto na základe ich počítačových modelov.

Ďalej sú pre vás pripravené úlohy zamerané na povrchovo aktívne látky (tenzidy), kde sa stretnete s pojmami ako molekula s difilným charakterom a micela. Na záver zistíte aj to, akú úlohu zohráva elektrochémia pri šírení nervového vzruchu a čo tieto javy podmieňuje a ovplyvňuje.

Úlohy tohto kola, spolu s odpoveďovým hárkom (pre problém 2), nájdete na webstránke CHEMoUK-a, kliknutím na uvedené linky alebo na ilustračný obrázok. Vaše odpovede môžete posielať do 15. 3. 2020. Ďalšie termíny aktuálneho ročníka nájdete v termínovníku CHEMoUK. Riešiteľom držíme palce a prajeme príjemnú zábavu!

Ilustračný obrázok pre úlohy 3. kola 2. ročníka CHEMoUK-a
Zadania úloh pre 3. kolo 2. ročníka CHEMoUK - stránka s úlohami korešpondenčného seminára sa otvorí po kliknutí na obrázok.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *