Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

Vianočná nádielka úloh 2. kola 2. ročníka CHEMoUK

Je tu december a s ním druhé kolo CHEMoUK-a, v ktorom si pre vás autori korešpondenčného seminára pripravili ďalšiu sériu súťažných úloh, tentokrát z oblasti analytickej, fyzikálnej, organickej chémie a biochémie.

Pri riešení úloh sa zoznámite s princípom fungovania batérií, so vznikom elektrického prúdu v nich, či so samotnou elektrolýzou. V úlohe zameranej na organickú chémiu si osvojíte mechanizmus aldolových reakcií a takisto pojem tautoméria.

Energiu na riešenie vám dodá úloha zameraná na ATP – adenozíntrifosfát. V poslednej úlohe, zameranej na analytickú chémiu sa dozviete viac o fluorescencii a jej využití v praxi v podobe molekulovej fluorescenčnej spektroskopie. Síce máme december, ale už teraz môžete zistiť, prečo v júli bude chinín vo vašom toniku na slnku tak krásne svietiť.

Úlohy tohto kola nájdete na webstránke CHEMoUK-a, kliknutím na uvedený link alebo na ilustračný obrázok. Druhé kolo sa odovzdáva do 20. 1. 2020. Ďalšie termíny aktuáleho ročníka nájdete v termínovníku CHEMoUK. Riešiteľom držíme palce a prajeme príjemnú zábavu.

Ilustračný obrázok pre úlohy 2. kola 2. ročníka CHEMoUK-a
Zadania úloh pre 2. kolo 2. ročníka CHEMoUK - stránka s úlohami korešpondenčného seminára sa otvorí po kliknutí na obrázok.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *