Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

4. ročník Letnej školy mladých chemikov prebehol online

Výnimočné situácie si vyžadujú výnimočné riešenia a tento rok nám tých výnimočných situácií pripravil veru neúrekom. Aj napriek pandémii koronavírusu sme však Letnú školu mladých chemikov (LŠMCh) nechceli, priam až nedokázali, ani v tomto roku len tak zrušiť. LŠMCh sa tak v roku 2020 konala online a tento netradičný formát si spolu s maskotom Angry Rabbit Pascalom vyskúšalo celkom 25 mladých chemikov.

Pre účastníkov to vlastne nebolo až tak úplne nové, veď sa už celé štyri mesiace učili len z domu, na diaľku. A vďaka tomu aj oni nás naučili pár funkcií nášho softvéru pre video-vyučovanie, o ktorých sa nám doteraz ani nesnívalo. Napriek dištančnej forme sme však v rámci LŠMCh chceli priniesť viac než len prednášky. Z chemikov sme sa museli zmeniť tak trocha aj na hercov, režisérov a rekvizitárov v jednom, no vďaka dávke kreativity nakoniec veľkú časť programu LŠMCh predsa len tvorili staré dobré a nefalšované chemické experimenty.

Hoci sme tento rok prišli o osobný kontakt a o zážitky, ktoré naši mladí chemici vždy zažívali popri odbornom programe v bežných rokoch LŠMCh, snažili sme sa, aby online forma LŠMCh nebola len náhradou. Chceli sme, aby tohoročným účastníkom, naopak, priniesla aj niečo, čo na klasickej LŠMCh nikdy nezažijú. Online LŠMCh sa vysielala z Prírodovedeckej fakulty UK, a tak sme s účastníkmi nazreli aj do niektorých jej tajných zákutí – do skladov chemikálii a chemického skla a zabudnutých chodieb nášho bludiska. No nezabudli sme ani na tip-top výučbové labáky a našu najmodernejšiu didaktickú techniku, v súčasnosti využívanú na maximálnu kapacitu.

foto z filmovania v laboratóriu KFTCh PriF UK
Laboratórium Katedry fyzikálnej a teoretickej chémie PriF UK premenené na "Hollywoodske štúdio" LŠMCh 2020

Z našich miestností sme si vyrobili naše malé „Hollywoodske štúdiá“, kde sme zapojili najlepšiu obrazovú techniku, aká bola k dispozícii. Prednášanie bolo pre nás relatívne jednoduché, s tým už mal tento rok každý z nás dostatočné skúsenosti. Skutočnou výzvou bolo nahradiť laboratórne cvičenia. Nuž, chce to riadne plánovanie a testovanie. Samozrejme, nie všetko vždy vyjde presne tak ako má, no našťastie, väčšina pokusov sa nám vydarila. A neboli to pokusy len na efekt, ale snažili sme sa robiť pokusy, ktoré účastníkov LŠMCh naučili, že aj skutočnú chémiu možno robiť doma. Ak sa chce a použije sa pri tom dostatočná dávka kreativity.

Aké pokusy teda robili naši mladí chemici? Postavili si a nakalibrovali aparatúru, ktorou sledovali rýchlosť vývoja CO2, titrovali, semikvantitatívne stanovovali celkové množstvo Mg2+ a Ca2+ v minerálnych vodách alebo sledovali vplyv pH, teploty a množstva na aktivitu enzýmu – slinnej amylázy pri rozklade škrobu. Niektoré výsledky domácich pokusov našich mladých chemikov si môžete pozrieť v galérii nižšie. Samozrejme, ukázali sme im aj mnohé demonštračné experimenty a určite už aj zo sna budú vedieť, ako alkalické kovy a kovy alkalických zemín farbia plameň.

Napriek tomu, že sa mladí chemici vôbec nepoznali, zväčša sa neostýchali interagovať, veľa sa pýtali, opravovali nás a keď sa vyhlásila nejaká aktivita, radi s nami súťažili. Za organizátorov musím povedať, že sme si síce mysleli, že to vypáli úplne inak, ale dopadlo to nakoniec oveľa lepšie než sme čakali.

S našimi mladými chemikmi zostávame v kontakte, prinajmenšom cez sociálne siete a veríme, že sa čoskoro stretneme už aj osobne.

Niektoré vyhlásenia o našej letnej škole z dotazníkov účastníkov:

Konečne viem doma titrovať! Pokračujte v tom ďalej, je to super 🙂

Bol to asi najproduktívnejší týždeň počas týchto prázdnin a určite by som si to zopakoval. Boli mi priblížené témy, o ktorých som si myslel, že sú pre mňa nedosiahnuteľné (elektrónové orbitály) a tieto témy na mňa mali aj najväčší dopad. Prosím, pokračujete v tom, čo robíte 🙂

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *