Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

Slovensko úspešné aj na dištančnej 52. Medzinárodnej chemickej olympiáde

52. ročník Medzinárodnej chemickej olympiády (IChO) sa pôvodne mal konať 6.-15. júla 2020 v tureckom Istanbule. Pre pandémiu koronavírusu však boli organizátori nakoniec nútení zmeniť plány a po prvýkrát v histórii zorganizovať IChO v dištančnom režime.

Slovenská delegácia sa spolu s delegáciou Česka zúčastnili na dištančnej IChO formou spoločného sústredenia, ktoré sa konalo 23.-30. júla v Tatranskej Lomnici. Na základe výsledkov celoštátneho kola v kategórii A, záujmu súťažiacich o účasť v dištančnej súťaži a následných výberových sústredení sa do reprezentačného výberu kvalifikovali Martin Brokeš (Gymnázium V. B. Nedožerského, Prievidza), Andrej Kovács (Gymnázium J. Hronca, Bratislava), Samuel Novák (Gymnázium, Poštová, Košice) a Matúš Tomčo (Gymnázium sv. Moniky, Prešov).

V konkurencii 231 súťažiacich z 59 krajín sveta sa naši reprezentanti ani tento rok nestratili a všetci štyria získali medailové umiestnenia. Martin Brokeš vybojoval striebornú medailu (so ziskom 80,37 bodov zo 100 možných), Samuel Novák (68,08 b), Andrej Kovács (67,86 b) a Matúš Tomčo (56,28 b) získali bronzové medaily.

Členmi medzinárodnej poroty, ktorá riešila preklad zadaní súťažných úloh, opravu riešení a arbitrácie bodovania s tureckými autormi, boli doc. RNDr. Martin Putala, PhD. (vedúci delegácie a člen Riadiaceho výboru IChO, Univerzita Komenského v Bratislave), Ing. Tibor Dubaj, PhD. (Slovenská technická univerzita v Bratislave), Mgr. Jela Nociarová (Univerzita Komenského v Bratislave) a RNDr. Rastislav Serbin, PhD. (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach). O zmysluplné trávenie voľného času súťažiacich a regulárny priebeh súťaže v zmysle pravidiel dištančnej IChO sa postaral Bc. Samuel Andrejčák (Univerzita Komenského v Bratislave).

Fotografia SK reprezentácie na dištančnej 52. IChO
Reprezentácia Slovenska na dištančnej 52. IChO, zľava doprava: vpredu súťažiaci Samuel Novák, Martin Brokeš, Andrej Kovács a Matúš Tomčo; vzadu realizačný tím, Bc. Samuel Andrejčák, doc. RNDr. Martin Putala, PhD., RNDr. Rastislav Serbin, PhD., Ing. Tibor Dubaj, PhD., Mgr. Jela Nociarová.
Ilustračný obrázok pre zadania dištančnej 52. IChO
Slovenský preklad zadaní úloh dištančnej IChO 2020 - brožúra vo formáte PDF sa otvorí po kliknutí na obrázok.

Hoci je IChO súťažou stredoškolákov, súťažné úlohy svojou hĺbkou a komplexnosťou výrazne prekračujú úroveň, na akej sa chémia vyučuje na strednej škole. Kvôli dištančnému formátu tohto ročníka súťažiaci riešili len teoretickú časť pozostávajúcu z deviatich komplexných úloh z organickej, anorganickej, fyzikálnej, kvantovej a analytickej chémie. Týkali sa:

  • syntézy mačacieho feromónu nepelaktónu,
  • reaktivity arínových intermediátov,
  • prípravy alkaloidov koerulescínu a horsfilínu,
  • pericyklických reakcií,
  • absorpcie svetla molekulou β-karoténu,
  • termodynamiky na medzihviezdnej ceste,
  • chémie ftalokyanínov,
  • zlúčenín bóru a ich využitiu pri skladovaní vodíka,
  • elektrochemickému stanoveniu iónov ťažkých kovov.

Originálne zadania a autorské riešenia súťažných úloh v angličtine môžete nájsť na tejto stránke a ich preklad do slovenčiny, nad ktorým pod dohľadom kamier 5 hodín sedeli aj naši študenti, nájdete cez tento link alebo cez uvedený sprievodný ilustračný obrázok.

Okrem samotnej súťaže, prekladu úloh, diskusie s ich autormi a medzinárodnou porotou nechýbal ani voľnočasový program. Spoločne sme zdolali Lomnické sedlo či Skalnaté pleso a najskúsenejší turista, Samo Novák, nevynechal ani Slavkovský štít.

Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným za vytvorenie príjemnej atmosféry na sústredení, študentom za vzornú reprezentáciu Slovenska, ich učiteľom (prof. Oravec, Bratislava; prof. Kozák, Prievidza; prof. Ihnatková, Košice a prof. Pončáková, Prešov), ktorí podchytili ich záujem o chémiu a všetkým vyučujúcim z UK a STU, ktorí pomohli pri ich príprave v rámci webinárov a dištančného výberového sústredenia.

Andrejovi, Martinovi a Samuelovi prajeme úspešný štart pri štúdiu chémie na vysokých školách. Matúš bude môcť cenné skúsenosti využiť pri riešení ďalšieho ročníka Chemickej olympiády v kategórii A. A veru, bude aj v nasledujúcom roku o čo bojovať, 53. ročník IChO sa by sa mal uskutočniť takto o rok v Japonsku. Zatiaľ čo v Tokiu budú prebiehať Olympijské hry 2020, IChO sa by sa mala konať v regióne mesta Osaka.

Fotogtafia SK reprezentácie na 52. IChO
Reprezentácia Slovenska na dištančnej 52. IChO pod štítmi našich veľhôr (a pod dohľadom národného maskota, líšky Elišky).

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *