Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

Po troch rokoch opäť naživo – úspech Slovenska na 55. Medzinárodnej chemickej olympiáde v Zürichu

Po troch rokoch medzinárodných olympiád v dištančnom móde sme sa opäť dočkali súťaže naživo. V dňoch 16.-25. júla 2023 sa vo Švajčiarsku konal 55. ročník Medzinárodnej chemickej olympiády, ktorú tentokrát hostila popredná Spolková vysoká technická škola ETH v Zürichu. Slovenskú republiku reprezentovali štyria talentovaní gymnazisti a v konkurencii 348 súťažiacich z 89 krajín sveta získali všetci štyria medaily:

  • Richard Grešák (Evanjelické Gymnázium Jána Amosa Komenského v Košiciach): strieborná medaila
  • Tomáš Iliaš (Gymnázium V. B. Nedožerského, Prievidza): strieborná medaila
  • Matej Škubla (striebro, Gymnázium Grösslingová 18, Bratislava): strieborná medaila
  • Adam Benjamin Plšek (Gymnázium V. B. Nedožerského, Prievidza): bronzová medaila

V neoficiálnom poradí medailovej úspešnosti sa tak Slovenská republika umiestnila na výbornom 22.-24. mieste spomedzi všetkých 89 krajín.

Medzinárodná chemická olympiáda je najprestížnejšia celosvetová súťaž stredoškolákov v chémii. Aj keď sa táto súťaž upriamuje na žiakov stredných škôl, súťažné úlohy svojou náročnosťou a rozsahom výrazne prekračujú úroveň stredoškolskej chémie.

Štvorčlenné súťažné družstvo SR sa na MChO vyberá z najúspešnejších účastníkov republikového kola ChO v kategórii A, ktorí absolvujú náročnú špecializovanú prípravu na prípravných výberových sústredeniach, organizovaných SK ChO a NIVAM-om v odbornej spolupráci s Prírodovedeckou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave, Fakultou chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave a Prírodovedeckou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Vďaka vysokej úrovni domácej ChO a systému špecializovanej prípravy sa Slovensko na MChO dlhoročne veľmi dobre prezentuje a naše reprezentačné družstvo sa už tradične umiestňuje v prvej tretine až polovici poradia zúčastnených krajín.

Slovenská delegácia na 55. Medzinárodnej chemickej olympiáde
Účastníci 55. MChO v Zürichu, zľava: Tomáš Iliaš, Martin Putala, Matej Škubla, Tibor Dubaj, Adam Benjamín Plšek, Richard Grešák a Rastislav Serbin.
Slovenský preklad zadaní teoreticých úloh IChO 2023
Slovenský preklad zadaní teoretických úloh IChO 2023 - brožúra vo formáte PDF sa otvorí po kliknutí na obrázok.

Naši žiaci súťažili v riešení teoretických a praktických úloh z rôznych oblastí chémie. Na riešenie každej časti mali k dispozícii 5 hodín.

Praktické úlohy boli tri:

  • príprava dvoch produktov z para-metoxyacetofenónu reakciami s bielidlom pri rôznych reakčných podmienkach: syntéza, izolácia a prečistenie produktov, ich TLC analýza,
  • komplexometrické stanovenie obsahu vápnika a železa v železnej rude (reprezentovanou roztokom chloridu železitého a vápenatého v zriedenej kyseline chlorovodíkovej) priamou a spätnou titráciou s EDTA,
  • kvalitatívna analýza mokrou cestou dvoj- až trojzložkových zmesí siedmych katiónov (Na+, K+, Ag+, Ca2+, Ba2+, Mn2+, Fe3+) a siedmych aniónov (Cl, I, AcO, NO3, S2−, SO42−, PO43−) v šiestich vzorkách.

V teoretickej časti riešili súťažiaci desať úloh, a to z oblasti analytickej, anorganickej, fyzikálnej a organickej chémie. Úlohy sa týkali nasledujúcich oblastí:

  • molekulového diagnostického zobrazovania pomocou zlúčenín izotopu technécia 99Tc,
  • elektrochemickej redukcie oxidu uhličitého na etanol na elektróde pokrytej penovou zliatinou medi a striebra,
  • umelej fotosyntézy – fotochemickým štiepením vody na (salen)kobaltnatom komplexe,
  • prípravy, vlastností a priestorovej štruktúry fluórovaných hypervalentných zlúčenín telúru a jódu,
  • odsírovania palív v petrochemickom priemysle pomocou vodíkom asistovanej desulfurizácie a štúdiu procesov na katalyzátore na báze MoS2 nanesenom na SiO2,
  • priamej konverzie metánu na metanol pomocou molekulového kyslíka na meďnatom zeolite a premene metanolu na cenné alkénové produkty,
  • analýze kinetiky enzýmových reakcií prebiehajúcich podľa Michaelisovho-Mentenovej mechanizmu,
  • Nazarovovej elektrocyklizačnej reakcie využívanej pri príprave cyklopentanónov z divinylketónov,
  • využitia dekarboxylačnej elektrolýzy karboxylových kyselín v organickej syntéze,
  • a syntézy Pasireotidu ako oligopeptidového liečiva (vyvinutého farmaceutickou spoločnosťou Novartis na liečbu Cushingovho syndrómu) s využitím chrániacich skupín.
Slovenský preklad zadaní praktických úloh IChO 2023
Slovenský preklad zadaní praktických úloh IChO 2023 - brožúra vo formáte PDF sa otvorí po kliknutí na obrázok.

Členmi medzinárodnej poroty, ktorá riešila preklad a opravu úloh a riešení, boli doc. RNDr. Martin Putala, PhD. (vedúci delegácie, Univerzita Komenského v Bratislave), RNDr. Rastislav Serbin, PhD. (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach) a Ing. Tibor Dubaj, PhD. (Slovenská technická univerzita v Bratislave).

Za úspechy našich reprezentantov na MChO vďačíme talentu a pracovitosti súťažiacich, učiteľom na gymnáziách, ktorí ich podchytili a nasmerovali (prof. Gabriela Podracká, Košice; prof. Miroslav Kozák, prof. Viera Babišová, prof. Sylvia Martinkovičová, Prievidza; prof. Tomáš Jajcaj, prof. Eva Homolová, prof. Soňa Mikušová, Bratislava) a pedagógom z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Prírodovedeckej Fakulty UPJŠ v Košiciach a Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorí ich na súťaž pripravovali.

Nemalú úlohu v podchytení talentovaných chemikov má tiež každoročne organizovaná Letná škola chémie, podporovaná najmä Slovnaftom, a.s., či jej predvoj Letná škola mladých chemikov a nadstavbové pokračovanie Letnej školy chémie ako vyvrcholenie korešpondenčného seminára, podporené Prírodovedeckou fakultou UK.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *