Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

Letné experimenty CHEMoUK-ov

Účastníci CHEMoUK 2019
Účastníci sústredenia úspešných riešiteľov korešpondenčného seminára CHEMoUK na Prírodovedeckej fakulte UK

V dňoch 1. – 4. júla 2019 sa po prvýkrát uskutočnilo letné sústredenie korešpondenčného seminára CHEMoUK. Pre stredoškolákov so záujmom o chémiu ho organizuje Prírodovedecká fakulta UK.

Do tohto pilotného ročníka korešpondenčného seminára CHEMoUK sa prihlásilo 92 žiakov z 34 stredných škôl na Slovensku. Najúspešnejšími riešiteľmi sa stali Andrej Kovács z Gymnázia Jura Hronca v Bratislave (úspešnosť 86,5 %), Alexandra Mižíková z Evanjelického gymnázia J. A. Komenského v Košiciach (úspešnosť 83,4 %) a Samuel Novák z Gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach (úspešnosť 82,8 %).

Zadania úloh, s ktorými sa súťažiaci museli popasovať nájdete tu na webe ChO – na stránke CHEMoUK-u, ako aj na tejto stránke webu Prírodovdeckej fakulty UK.

Na letné sústredenie postúpilo 16 úspešných riešiteľov. Tu sa najlepší CHEMoUK-ovia na týždeň udomácnili v najlepších zrekonštruovaných a moderne vybavených chemickýchch laboratóriách Prírodovedeckej fakulty UK. Vyskúšali si prípravu jednoduchého solárneho článku, separáciu potravinárskych farbív pomocou zónovej elektroforézy, pokusy s hemoglobínom, syntézu a charakterizáciu rôznych zlúčenín, ale aj počítačové modelovanie molekúl.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *