Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

54. Medzinárodná Mendelejevská olympiáda bude a súťažiť budeme aj my

54. ročník Medzinárodnej Mendelejevskej chemickej olympiády (IMChO) sa mal pôvodne konať v apríli 2020, po prvýkrát mimo územia štátov bývalého Sovietskeho zväzu, a to u našich južných susedov, v Budapešti. Bohužiaľ dopady šírenia koronavírusu poznačili aj túto súťaž, ktorú museli organizátori v pôvodnom termíne zrušiť.

S odstupom času sa organizátori predsa len vrátili k myšlienke zorganizovať IMChO 2020, a to dištančnou formou. Náhradný termín súťaže sa stanovil na 13.-18. 7. 2020. Súťaž prebehne, samozrejme, bez praktickej časti, teda iba v dvoch obvyklých teoretických častiach. V 1. teoretickej časti (14. 7.) budú úlohy kombinované a do celkového hodnotenia sa zaráta zisk z každej z nich. V 2. teoretickej časti (15. 7.) budú úlohy rozdelené do 5 oblastí (fyzikálna chémia, biochémia a polyméry, anorganická, organická a analytická chémia). Z každej oblasti súťažiaci dostanú 3 náročnejšie úlohy a do celkového bodového zisku sa počíta vždy len najlepšie vyriešená z úloh z každej oblasti.

Dištančnej IMChO sa zúčastní aj Slovensko, ktoré malo v minulom roku na súťaži premiéru, no zvládli sme ju fantasticky. Možnosť reprezentovať SR na 54. IMChO bola ponúknutá účastníkom Celoštátneho kola ChO v kategórii A v poradí podľa ich úspešnosti.  Slovenský tím nakoniec vytvoria Martin Brokeš (Gymnázium V. B. Nedožerského, Prievidza), Samuel Novák (Gymnázium, Poštová, Košice), Matúš Tomčo (Gymnázium sv. Moniky, Prešov) a Martin Škuta (Gymnázium J. Lettricha, Martin). Účasť delegácie na IMChO prebehne formou sústredenia na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave pod organizačnou taktovkou Iuventy.

Našim reprezentantom budeme držať palce, aby súťaženie na 54. IMChO prebehlo hladko a aby naši chlapci dosiahli čo najlepšie výsledky.

Logo 54. Medzinárodnej Mendelejevskej chemickej olympiády

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *