Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

Letná škola chemikov mladých (al)chemikov

Letná škola mladých chemikov je sústredenie ktoré pripravuje mladých chemikov z kategórie D na ChO v kategórii C. Tento rok sa LŠMCh uskutočnila 5.-12. 7. 2019 na Počúvadle pri Banskej Štiavnici. Zúčastnilo sa 17 riešiteľov ChO a o program sa postarali 4 vedúci a 7 členov organizačného tímu.

Ústrednou témou 3. ročníka LŠMCh bola alchýmia, a tak sme sa všetci vrátili o niekoľko storočí späť a objavovali sme čaro chémie bádaním v dejinách.  Laboratórne cvičenia pre účastníkov pripravili arabský alchymista Džábir, anglický chemik a fyzik Cavendish (obe v podaní nenahraditeľného Erika Šimona), či švédsky chemik Berzelius (Michal Novotný). Nechýbali však ani bylinkárky (Anna Kamlárová, Lenka Kramárová), čarodejnica (Táňa Sebechlebká) či druidi (Radovan Hlaváč, Veronika Trembošová, Dominika Bezdeková). A maskot Kazimír, čo pokazil chémiu (Filip Zechel) a Muž v čiernom (opäť nenahraditeľný Erik Šimon). Poďakovanie patrí aj ďalším oraganizátorom: Šimonovi Sabóvi a Michalovi Chrappovi.

V rámci odborného programu si mladí chemici vypočuli prednášky zo všetkých oblastí chémie od anorganiky, cez fyzikálku, organiku až po biochémiu. Nakoniec sa konalo laboratórne cvičenie na Strednej priemyselnej škole Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici, kde sme simulovali praktické kolo chemickej olympiády.

Foto účastníkov LŠMCh 2019
Účastníci Letnej školy mladých chemikov 2019

Všetkým zúčastneným želáme veľa úspechov pri riešení úloh ChO kategórie C a v budúcom roku sa budeme tešiť na novú generáciu mladých chemikov, pre ktorých opäť pripravíme rovnako nabitý program.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *