Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

Ako prebehla dištančná 54. Mendelejevská olympiáda

Po zrušení pôvodne plánovaného aprílového termínu z dôvodu pandémie koronavirúsu sa 54. ročník Medzinárodnej Mendelejevskej chemickej olympiády (IMChO) nakoniec predsa len uskutočnil v náhradnom termíne v dňoch 13.-18. 7. 2020. Súťaž sa po prvýkrát v histórii konala dištančnou formou a slovenská delegácia sa zúčastnila formou sústredenia na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave.

Na základe výsledkov celoštátneho kola chemickej olympiády a prejaveného záujmu o účasť na dištančnej forme súťaže boli ako reprezentanti Slovenska vybraní Martin Brokeš (Gymnázium V. B. Nedožerského, Prievidza), Samuel Novák (Gymnázium, Poštová, Košice), Martin Škuta (Gymnázium J. Lettricha, Martin) a Matúš Tomčo (Gymnázium sv. Moniky, Prešov), ktorých počas súťaže sprevádzali mentori doc. RNDr. Martin Putala, PhD. a Mgr. Jela Nociarová. O voľnočasový program súťažiacich sa postarali študenti PriF UK, Bc. Matúš Lištiak a Bc. Denis Hudec. Organizačne sústredenie zabezpečila IUVENTA.

Počas dvoch súťažných dní si pri riešení náročných teoretických úloh pod dohľadom kamier zmeralo svoje chemické sily 131 súťažiacich z 27 krajín sveta. Samotná súťaž pozostávala z dvoch teoretických častí: v prvej časti súťažiaci riešili kombinované úlohy z rôznych oblastí chémie, v druhej časti riešili pokročilé problémy z piatich oblastí (fyzikálna, anorganická, organická a analytická chémia, biochémia a polyméry), pričom tu sa do celkového výsledku započítavala len najlepšie vyriešená úloha z každej oblasti.

Organizátori IMChO pod odbornou záštitou Moskovskej štátnej univerzity M. V. Lomonosova, už tradične súťažiacim pripravili náročné úlohy, ktoré vedomosti súťažiacich poriadne preverili. Nenadarmo sa hovorí, že Mendelejevská olympiáda je ešte náročnejšia než tradičná Medzinárodná chemická olympiáda (IChO). Úlohy z 54. Mendelejevskej olympiády (v originálnom znení v angličtine) si môžete stiahnuť a skúsiť vyriešiť cez nasledujúce linky.

Fotografia delegácia Slovenska na IMChO 2020
Delegácia Slovenska na IMChO 2020. Zľava doprava: mentor doc. RNDr. Martin Putala, PhD., súťažiaci Samuel Novák, Martin Brokeš, Matúš Tomčo a Martin Škuta a mentorka Mgr. Jela Nociarová.
Ilustrácia z autorských riešení prvého teoretického kola
Autorské riešenia prvého teoretického kola - brožúra vo formáte PDF sa otvorí po kliknutí na obrázok.
Ilustrácia zo zadaní prvého teoretického kola
Zadania prvého teoretického kola - brožúra vo formáte PDF sa otvorí po kliknutí na obrázok.
Ilustrácia zo zadaní riešení druhého teoretického kola
Zadania druhého teoretického kola - brožúra vo formáte PDF sa otvorí po kliknutí na obrázok.
Ilustrácia z autorských riešení druhého teoretického kola
Autorské riešenia druhého teoretického kola - brožúra vo formáte PDF sa otvorí po kliknutí na obrázok.

Po vynikajúcom minuloročnom úspechu bola naša reprezentácia aj tento rok úspešná: Samuel Novák obhájil minuloročnú bronzovú medailu so ziskom 67,45 b zo 155 b, tesne nasledovaný Martinom Brokešom so 67,35 b, ktorý taktiež získal bronzovú medailu. Matúš Tomčo a Martin Škuta získali v súťaži cenné skúsenosti s riešením nesmierne náročných úloh pod tlakom medzinárodnej konkurencie, ktoré Matúš bude môcť využiť už čoskoro aj v rámci nadchádzajúcej účasti na Medzinárodnej chemickej olympiáde. Vzhľadom na dištančný priebeh IMChO nám medaily a diplomy prídu dodatočne. Prvých 5 priečok v súťaži obsadili reprezentanti Ruska a Ukrajiny.

54. IMChO - voľnočasový program
Vo voľnom čase naši superhrdinovia odložili perá a kalkulačky a na chvíľu sa opäť venovali obrane vesmíru.

Hoci dva súťažné dni boli náročné, nechýbal ani zaujímavý voľnočasový program, ktorý si pre súťažiacich pripravili vedúci, Bc. Matúš Lištiak a Bc. Denis Hudec: prehliadka Botanickej záhrady UK, Slovenskej národnej galérie, výlet na Sandberg a Devínsku kobylu, Laser game či návšteva Escape room s príznačným názvom Tajomné laboratórium.

Súťažiacim gratulujeme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu Slovenska. A držíme palce našim reprezentantom aj na 52. ročníku Medzinárodnej chemickej olympiády, ktorá sa tento rok koná tiež dištančne a účasť Slovenska prebehne formou sústredenia v Tatranskej Lomnici od 22. do 30. júla 2020.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *