Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

43. Letnú školu chemikov prichýlila UPJŠ v Košiciach (článok pre ChemZi 1/2020)

Článok pre časopis ChemZi 1/2020, autori: J. Reguli, R. Serbin.

Tohoročná jar nám priniesla s novým koronavírusom mnoho obmedzení. Štát i jeho inštitúcie sa s nimi vysporiadali rozličným spôsobom. Dá sa povedať, že vďaka zanieteniu predsedu SK ChO (a všetkých jeho spolupracovníkov) koronakrízu takmer bez ujmy zvládla aj Chemická olympiáda. Kategória A epidémiu predbehla a všetky ostatné kategórie sa uskutočnili dištančne.

Keďže sme mali dostatok úspešných riešiteľov ChO v kategóriách C a B, mohli sme ich pozvať na Letnú školu chemikov. A záujem bol skutočne nevídaný, takže sa z nich musel urobiť výber. Na poslednú chvíľu sa musel zmeniť aj organizátor, pretože pôvodný stále nemal uvoľnené ubytovacie kapacity (pre prípadnú hromadnú karanténu).

43. Letnú školu chemikov (LŠCh) sa podujala zorganizovať Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach na svojom Ústave chemických vied a jej hlavným vedúcim sa stal predseda KK ChO Košického kraja RNDr. Rastislav Serbin, PhD. Zúčastnil sa na nej viac než plný počet 48 účastníkov, pretože na prednáškach a seminároch boli aj ďalší košickí stredoškoláci.

Účastníci 43. Letnej školy chemikov pred budovou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Účastníci 43. Letnej školy chemikov pred budovou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Účastníci LŠCh pri laboratórnych cvičeniach z anorganickej chémie
Účastníci LŠCh pri laboratórnych cvičeniach z anorganickej chémie
Účastníci LŠCh na prednáškach z organickej chémie
Účastníci LŠCh na prednáškach z organickej chémie
Letná škola chemikov je neodmysliteľnou súčasťou ChO v príprave súťažiacich na riešenie úloh ChO v kategórii A a B. LŠCh najmä umožňuje gymnazistom vyskúšať si praktickú prácu v laboratóriu, s ktorou sa v škole často nemajú možnosť vôbec zoznámiť. Významným aspektom účasti je aj nadviazanie a pokračovanie priateľstiev medzi šikovnými stredoškolákmi s podobnými záujmami.
 

Na príprave 43. Letnej školy chemikov sa podieľali aj predseda SK ChO, doc. RNDr. Martin Putala, PhD., Mgr. Jelka Nociarová a RNDr. Henrieta Stankovičová, PhD. z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Rozvrh LŠCh zostavil aj tento rok doc. Ing. Ján Reguli, CSc. Z Bratislavy pomohla aj hospodárka SChS Ing. Michaela Halinkovičová.

Prednášky, semináre a laboratórne cvičenia z jednotlivých predmetov viedli títo učitelia: Anorganickú chémiu doc. RNDr. Jozef Tatiersky, PhD. (PriF UK Bratislava) pre kat. C a doc. Ing. Mária Linkešová, CSc. (KK ChO v Trnave) pre kat. B. Fyzikálnu chémiu doc. Ing. Ján Reguli, CSc., pre kategóriu B a doc. Ing. Dana Dvoranová, PhD., z FChPT STU v Bratislave pre kat. C. Organickú chémiu zabezpečovali prof. Mgr. Radovan Šebesta, DrSc. a doc. RNDr. Martin Putala, PhD., s doktorandkami z Katedry organickej chémie PriF UK Mgr. Luciou Feriancovou a Mgr. Denisou Vargovou. Analytickú chémiu viedol RNDr. Rastislav Serbin, PhD., v oboch ročníkoch a v laboratóriách pomáhal doktorand RNDr. Ján Tóth. O zmysluplné aj zábavné trávenie voľného času účastníkov sa starali vedúci (študenti PriF UK) Bc. Samuel Andrejčák, Bc. Barbora Záhradníková a Karin Schniererová. Bc. Samuel Andrejčák ako skúsený olympionik sekundoval aj pri laboratórnych cvičeniach vo všetkých odboroch.

Sedem hodín denne venovali účastníci chémii. Večery trávili športovaním alebo spoločenskými hrami, ktoré im vymysleli vedúci – ale niekedy aj písaním protokolov z laboratórnych cvičení a prípravou na testy z jednotlivých predmetov. Na sobotu organizátori pripravili návštevu košickej botanickej záhrady a kúpaliska. V sobotu večer do Košíc dorazil studený front s výrazným ochladením a s dažďom. Nočný dážď ale vôbec neovplyvnil priebeh večernej diskotéky, ktorá sa zopakovala aj posledný večer LŠCh. V nedeľu po predpoludňajšom odpočinku sa vyčasilo a preto sa mohol uskutočniť výlet na vyhliadkovú vežu nad Košicami.

Ako každoročne aj tento rok výučba jednotlivých predmetov končila krátkym testom. Testy síce neboli najľahšie, pretože nových informácií, ktoré im predchádzali, bolo veľmi veľa, ale napriek tomu úspešnosť ich riešenia bola pomerne vysoká. Testy predstavujú pre vyučujúcich spätnú väzbu. Z vyhodnotenia testov zo všetkých predmetov vyplynulo poradie účastníkov LŠCh.
 
Ako najlepší účastníci 43. LŠCh boli vyhodnotení v kategórii C 1. Peter Paľa, 2. Tomáš Iliaš a 3. Marek Sliva.  V kategórii B si najlepšie počínali 1. Samuel Kolesár, 2. Patrik Fábrik a 3. Adam Kleman.
 

V piatok 17. 7. 2020 o jednej popoludní sa uskutočnilo vyhodnotenie 43. Letnej školy chemikov. RNDr. Rastislav Serbin, PhD. na ňom privítal dekana PF UPJŠ v Košiciach doc. RNDr. Romana Sotáka, PhD., prodekana pre propagáciu fakulty a zelenú univerzitu PriF UK  Mgr. Petra Hanajíka, PhD., predsedu Rady vysokých škôl a zároveň predsedu Slovenskej komisie Chemickej olympiády, doc. RNDr. Martina Putalu, PhD., riaditeľku ÚChV PF UPJŠ v Košiciach, doc. RNDr. Zuzanu Vargovú, PhD., ktorá súčasne zastupovala aj Slovenskú chemickú spoločnosť a jej zástupkyňu pre vonkajšie vzťahy, RNDr. Janu Šandrejovú, PhD.

Záverečné vyhodnotenie 43. Letnej školy chemikov
Záverečné vyhodnotenie 43. Letnej školy chemikov

Za Prírodovedeckú fakultu UPJŠ v Košiciach účastníkov pozdravil dekan doc. RNDr. Roman Soták, PhD., za Prírodovedeckú fakultu UK v Bratislave prodekan Mgr. Peter Hanajík, PhD. a s príhovorom od dekana Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave vystúpil doc. RNDr. Martin Putala, PhD. Všetky tri uvedené fakulty, Slovenská chemická spoločnosť, Ján Reguli, Spojená škola sv. J. Bosca v Novej Dubnici a Ústav chemických vied prispeli aj k odmeneniu účastníkov vecnými cenami.

Na záver vyslovujeme poďakovanie sponzorom LŠCh, bez ktorých podpory by sa letnú školu nepodarilo zorganizovať pri udržaní mnoho rokov rovnakého vložného účastníkov (ktoré pokrýva len okolo polovice nákladov). V tomto roku ide najmä o spoločnosti Slovnaft, a. s., Hermes LabSystems, s.r.o., ITES Vranov s.r.o.Zväz chemického a farmaceutického priemyslu SR. Vďaka patrí aj hostiteľskému Ústavu chemických vied PF UPJŠ, jeho vedeniu a jeho laborantkám Ing. Lenke Hurajtovej a Márii Drotárovej, hlavnému vedúcemu, všetkým trom vedúcim za výborné podmienky a hladký priebeh celého podujatia a všetkým učiteľom, ktorí prišli do Košíc učiť.

Veríme, že mimoriadne udalosti nás už v budúcom školskom roku nebudú obmedzovať a 44. Letnú školu chemikov privíta Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Text: J. Reguli, R. Serbin

 

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *