Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

Celoštátne kolo v Košiciach zahájené

V stredu 4. 3. 2020 sme v Košiciach slávnostne otvorili Celoštátne kolo 56. ročníka Chemickej olympiády pre najlepších riešiteľov v kategóriách A a EF.

Na 30% najlepších riešiteľov v jednej aj druhej kategórii čakajú finančné ceny v hodnote vyše 2100 eur ako aj množstvo zaujímavých vecných cien. A samozrejme postup do výberových sústredení pre medzinárodné kolá súťaží, Medzinárodnú chemickú olympiádu IChO, Medzinárodnú Mendelejevskú chemickú olympiádu IMChO, Vedeckú olympiádu Európskej únie EUSO a Grand Prix Chimique GPCh.

Cenami tento ročník podporili primátor mesta Košice, Zväz chemického a farmaceutického priemyslu SR, Iuventa a Slovenská chemická spoločnosť. Vecnými cenami prispeli Rektor UPJŠ a Ústav chemických vied UPJŠ, Prievidzská chemická spoločnosť a časopis Vesmír.

Súťaž sa tento rok koná na pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, konkrétne na Ústave chemických vied UPJŠ, najmä pod taktovkou krajského predsedu ChO pre Košický kraj, RNDr. Rastislava Serbina, PhD. Prvý deň súťaže sa niesol v znamení praktickej časti v kategórii A, zatiaľ čo súťažiaci v kategórii EF si zmerali sily v teórii.

štátn

Slávnostné otvorenie Celoštátneho kola ChO pre kategórie A a EF v Košiciach
Slávnostné otvorenie Celoštátneho kola ChO pre kategórie A a EF v Košiciach

Súťažné úlohy sa niesli v podobnom duchu ako v krajských kolách, hoci náročnosťou opäť na vyššej úrovni. V kategórii EF bola organická chémia zameraná na karbonylové zlúčeniny, úlohy z biochémie na peptidy a hormón glukagón a analytická chémia na využitie iónomeničov. V laboratóriách súťažiacich kategórie A sa titračne analyzovali vzorky zmesí rôznych oxidov železa a organická syntéza si vzala na mušku aldolovú reakciu benzaldehydu so zlúčeninou mierne exotického nádychu, s diacetylferocénom.

Pre zaujímavosť prezraďme v tejto súvislosti aj jednu zákulisnú „pikošku“. Keďže komerční dodávatelia na poslednú chvíľu ohlásili nečakaný výpadok diacetylferocénu, musel autor úlohy, Samo Andrejčák, syntetizovať východiskovú látku vlastnoručne! Do Košíc tak pricestoval aj s čerstvým diacetylferocénom, len pár hodín po tom ako ukončil  jeho 16-hodinové čistenie kolónovou chromatografiou za pomoci viac ako 6 litrov eluentu. Nuž aj takéto obete autorov si občas vyžiadajú úlohy chemickej olympiády. Samo, si náš organický hrdina 🙂

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *