Vyhľadávanie na stránkach ChO:
Reklamný banner WebSupport
Stránky ChO hostuje WebSupport.sk v rámci programu Freeweb

Literatúra pre fyzikálnu chémiu v kategórii A pre šk. rok 2019/20

Obálka učebnice Fyzikálna chémia pre bakalárske štúdium
Fyzikálna chémia pre bakalárske štúdium od J. Reguliho

Fyzikálna chémia je jednou z oblastí, ktorá sa v ChO vyskytuje až v celkom najvyššej kategórii A. Na stredných školách sa s témami fyzikálnej chémie stretávame pomerne málo, avšak na Medzinárodnej chemickej olympiáde je každoročne štandardnou súčasťou súťažných úloh. V tejto súvislosti bol zaujímavý najmä 51. ročník IChO v Paríži, kde sa fyzikálna chémia v tej či onej podobe vyskytovala takmer v tretine prípravných aj súťažných úloh (ktoré, ak ste zvedaví, si môžete pozrieť v tomto článku).

V 56. ročníku ChO sa úlohy z fyzikálnej chémie, ktorých autorom je aj tento rok pán docent Reguli z Trnavskej univerzity, zamerajú na viaczložkové sústavy ideálnych plynov. V prípade zmesí, ktoré môžu chemicky reagovať, bude treba ovládať aj výpočty v súvislosti s chemickou rovnováhou v sústave, vrátane závislosti rovnovážnej konštanty chemickej reakcie od teploty, t.j. van’t Hoffovej rovnice reakčnej izobary.

Aby sme vám aspoň trochu uľahčili zorientovanie sa v učebniciach a zbierkach, ktoré ako odporúčanú literatúru stanovil autor úloh, tu vám prinášame pár našich tipov na kapitoly, ktoré by ste pri štúdiu určite nemali vynechať.

Z materiálov voľne dostupných elektronicky určite nesmiete opomenúť zbierku riešených príkladov pre olympionikov priamo z pera pána docenta Reguliho, Riešené  úlohy  z fyzikálnej  chémie  pre  kategóriu  A  chemickej olympiády, ktorú si vďaka autorovi môžete stiahnuť aj na tejto stránke (link v predchádzajúcich riadkoch). Aktuálneho ročníka sa týkaju najmä časti o ideálnom plyne (s. 26-48), o chemickej rovnováhe (s. 171-215) a samozrejme aj o niečo všeobecnejšie časti v úvode (s. 8-20).

Preriešené príklady najlepšie doplníte teóriou taktiež od autora úloh. Učebnicu Fyzikálna chémia pre bakalárske štúdium si môžete objednať (za naozaj symbolickú cenu 6,00 eur) aj cez e-shop vydavateľstva SAV (link v názve v predchádzajúcich riadkoch alebo v obrázku). Aj podľa nášho názoru je táto učebnica v porovnaní s inými učebnými textami z fyzikálnej chémie omnoho prístupnejšia. Tohto ročníka sa týkaju najmä časti o vyjadrovaní zloženia zmesí (s. 16-18), o plynoch (s. 19-26) a o chemickej rovnovahe (s. 154-165).

EDIT 2020: Okrem riešených úloh z fyzikálnej chémie je od roku 2020 k dispozícii aj Zbierka riešených úloh z fyzikálnej chémie pána docenta Reguliho, ktorú si môžete stihanuť zo stránky Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity priamo na uvedenom linku.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *